Wie ben ik
Graag wil ik vertellen hoe Tante Toos is ontstaan, dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Hieronder vertel ik de beknopte versie. Mocht je er alles vanaf willen weten, scrol dan naar beneden en lees mijn uitgebreide beschrijving.
Ik heb mode gestudeerd via een mbo- en hbo-opleiding. Hierdoor weet ik hoe een product gemaakt wordt en hoe je een product succesvol in de markt zet. Na deze opleidingen ben ik gaan werken bij een kinderkledingbedrijf waar ik tussenpersoon was tussen producent en klant. Een leerzame periode, maar toch voelde ik me er niet op mijn plek en bracht ik veel tijd door achter de computer.
Daarna heb ik in een kledingwinkel voor dames gewerkt. Hier mocht ik weer met mensen werken. Zo kwam ik erachter welke eisen een klant stelt aan een product. Regelmatig hoorde ik dat een kledingstuk niet helemaal naar wens was. Met die gedachte is Tante Toos ontstaan.
De kracht achter Tante Toos ben ikzelf. Ik, Kirsten van Tongerlo, ben geboren in 1989, heb een fantastisch gezin, een gezellige familie en leuke vrienden. Die me altijd willen helpen mocht dit nodig zijn. Toch wilde ik iets creëren dat vanaf het begin helemaal van mezelf was. En zie hier het resultaat!
De uitgebreide versie.
Na de middelbare school specialiseer je je in een vak. Bij mij was dit mode. Ik hou van kleding, van trends en van altijd iets nieuws. Zelf vind ik het belangrijk dat je niet allemaal hetzelfde draagt, maar dat jij je als persoon juist onderscheidt door je kledingkeuze. Tijdens mijn mbo-opleiding heb ik voor de commerciële kant gekozen. Dit hield in dat je samen met een team een collectie maakt, dus geen maatwerk. Daarbij moet ik eerlijk bekennen, dat achter de naaimachine zitten niet mijn sterkste punt was tijdens mijn opleiding. Wel heb ik geleerd hoe je een patroon tekent en waar je rekening mee moet houden als je stof koopt voor een bepaald product. Oftewel: hier leerde ik alle technische onderdelen om kledingstukken te maken.
Tijdens deze opleiding heb ik ook stage gelopen. Tijdens mijn stage heb ik geleerd hoe ik een werktekening en een print moest maken. Zodat als je deze tekening naar een producent zou sturen, ze begrijpen wat ze moeten maken en hoe het eruit moet zien.
Na deze opleiding was ik nog niet klaar met leren, ik wilde ook graag de andere kant van kleding leren kennen, niet alleen het technische aspect. Vandaar dat ik een hbo-opleiding ben gaan doen. Hierbij leerde ik de marketing en het modemanagementidee achter mode. En de maatschappelijke waarden en waar trends vandaan komen. Dit gaf me weer hele andere en nieuwe inzichten.
Hierna ging ik aan het werk. Al die kennis eens in de praktijk brengen. Dat heb ik gedaan in een bedrijf dat kinderkleding maakt. Ik ben hier begonnen als ordermanager, waarbij je vanaf de tekening tot aan het eindproduct contact hebt met de producent én met de klant. Deze klant was meestal een retailer. De producenten zaten in China, India, Bangladesh of Turkije.
Toen ik er eenmaal een tijdje werkte, wist ik hoe ik een product moest maken en waar ik op moest letten. Kwaliteit van de stof en van de print. En niet alleen als het binnenkwam, maar ook als je het gedragen of gewassen hebt. Echter, ik had geen idee waar een fabriek aan moest voldoen.
Dus ben ik doorgegroeid naar inkoper, dan ben je veel meer met de fabriek bezig dan met het product. Dus hier leerde ik wat een product kost en waar deze prijs vanaf hangt. Hoe een print gemaakt wordt en onder welke omstandigheden. Waar een fabriek aan moet voldoen, wil je er kunnen produceren zonder dat een medewerker gevaar loopt, op welke manier dan ook. Ik heb het geluk gehad dat ik een aantal keer in China ben geweest en met mijn eigen ogen gezien heb hoe het er in verschillende soorten fabrieken aan toegaat. Ook heb ik mensen en hun cultuur leren kennen tijdens deze trips. Een bijzondere ervaring.
Daarna ben ik in een kledingwinkel gaan werken voor dames tussen de 30 en 90 jaar. Want waar hebben zij behoefte aan en hoe heeft dat invloed op kledingstukken? Dit heb ik allemaal geobserveerd toen ik er aan het werk was. Je bent natuurlijk dagelijks met mensen bezig en je ziet wat er allemaal kan veranderen aan een lijf als je ouder word. Dit heb ik meegenomen in het ontwerp van mijn producten.
Waar komt de naam Tante Toos vandaan?
Ik wilde graag een naam waarbij je gelijk een lach op iemands gezicht tovert. De meeste mensen kennen wel iemand die Toos heet en hebben hier een leuke herinnering aan. Door het woord tante te gebruiken, voelt het al gelijk aan als familie. De zus van je oma of moeder. Het is een echte Nederlandse naam die vaak voorkomt, en het geeft je een vertrouwd gevoel.